CHICKEN CHUKKA
300 gm bawang merah, dihiris halus
2 s/m pes bawang putih halia
2 s/t serbuk chillie
2 s/t serbuk ketumbar
3 s/t serbuk lada hitam
2 s/m tepung kacang dhal
2 chilie hijau, di hiris
4 chilie kering, di hiris
2 -3 tangkai daun kari
segenggam daun ketumbar
8-7 sudu minyak
1. Panaskan minyak dan goreng chilie hijau, chilie merah dan daun kari.
2. Masukkan bawang yang dihiris dan kacau rata dan goreng selama 3-4 minit.
3. Masukkan pes halia bawang putih dan gaul rata dan goreng sehingga bau mentah hilang.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati dan masak selama 3-4 minit.
5. Masukkan serbuk chilie, serbuk ketumbar dan serbuk kunyit dan garam. Tutup kuali dan biarkan masak selama 12 minit atau sampai air keluar dari ayam.
6. Kacau ayam dan masak sehingga air sedikit kering. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kacau sebati.
7. Taburkan tepung kacang dhal dan kacau sebati. Masukkan daun ketumbar dan masak sehingga bau tepung gram hilang. Tutup api dan hidangkan bersama nasi.
1 kg ayam, dipotong kecil2
300 gm bawang merah, dihiris halus
2 s/m pes bawang putih halia
1 s/t serbuk kunyit
2 s/t serbuk chillie
2 s/t serbuk ketumbar
3 s/t serbuk lada hitam
2 s/m tepung kacang dhal
2 chilie hijau, di hiris
4 chilie kering, di hiris
2 -3 tangkai daun kari
segenggam daun ketumbar
Garam secukup rasa
8-7 sudu minyak
1. Panaskan minyak dan goreng chilie hijau, chilie merah dan daun kari.
2. Masukkan bawang yang dihiris dan kacau rata dan goreng selama 3-4 minit.
3. Masukkan pes halia bawang putih dan gaul rata dan goreng sehingga bau mentah hilang.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati dan masak selama 3-4 minit.
5. Masukkan serbuk chilie, serbuk ketumbar dan serbuk kunyit dan garam. Tutup kuali dan biarkan masak selama 12 minit atau sampai air keluar dari ayam.
6. Kacau ayam dan masak sehingga air sedikit kering. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kacau sebati.
7. Taburkan tepung kacang dhal dan kacau sebati. Masukkan daun ketumbar dan masak sehingga bau tepung gram hilang. Tutup api dan hidangkan bersama nasi.